Günümüzde özellikle demiryolu, otomotiv, uzay, denizcilik gibi birçok endüstriyel alanda süper alaşımlı ve kompozit malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemelerin endüstride kullanımının artmasıyla üretimde birçok problemin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu malzemelerin tornalama, delme, taşlama, frezeleme gibi geleneksel üretim yöntemleri yerine lazer, hibrit, ultrasonik gibi yeni tür üretim yöntemlerinin kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Ultrasonik sistemlerin kullanımı son yıllarda artış göstermiştir. Ultrasonik sistemler, doğrudan ultrasonik olarak çalışabilir veya geleneksel bir yöntem üzerine montaj yapılarak da kullanılabilir.
Alet tutuculardan aletlere geçen yüksek frekanslı ultrasonik titreşim kullanımıyla, seramik gibi sert ve kırılgan malzemeleri ince bir şekilde çıkarabilir, aletler ve malzemeler arasındaki güçlü çarpmalardan kaynaklanan mikro çatlakları önleyebilir. Bu nedenle, kesme kenarının yüzey kalitesini iyileştirmede ve malzeme kullanımından tasarruf etmede yüksek kalite uygulayabilir.
Geleneksel işleme yönteminin aksine, aletin dönme hareketi ve ultrasonik işlemedeki ek titreşim üst üste bindirilerek kesme direncini %40 azaltır. Kesme direnci azaldığı için takım ömrü de uzar.
Aletin hareketi geleneksel işlemede olduğu gibi dönme hareketi yerine yukarı-aşağı titreşim hareketi olduğundan, kesilen parçalar dairesel şekiller ile sınırlı değildir, herhangi bir şekil de çıkarılabilir.
- Üstün yüzey kalitesi ve düşük takım basıncı
- Hem iletken hem de iletken olmayan malzemeler işlenebilir.
- Karmaşık üç boyutlu konturlar, basit şekiller kadar hızlı işlenebilir.
- Geleneksel olmayan bir üretim süreci
- Genellikle makineyle işlenmesi zor olan yüksek hassasiyetli parçalar üretebilir.
- Bu işlem, ısıdan etkilenen bölge oluşturmaz ve iş parçası yüzeyinde herhangi bir kimyasal/elektriksel değişikliğe neden olmaz.
- Geliştirilmiş performans, daha yüksek verim, düşük hurda ve işletme maliyetlerinde ekonomik avantajlar ve iyileştirilmiş verimlilik sağlar.
- Bu avantajlar, yarının ileri teknolojilerini geliştiren bilim insanları, mühendisler ve tasarımcılar için değerli bir kaynak haline gelir.
-SERAMİKLER
-DEĞERLİ TAŞLAR
-KOBALT
-SAFİR
-PCD
-KROM
-TİTANYUM
-KARBÜRLER
Yorum yok